Maak uw politieke vergaderingen volledig toegankelijk met ondertiteling

Als partner van de lokale democratie ondersteunt NotuBiz gemeenten, provincies en waterschappen bij de transparantie van besluitvorming. Onderdeel van deze transparantie is het beschikbaar en toegankelijk maken van politieke vergaderingen voor burgers. Om klanten op het gebied van deze toegankelijkheid te ontzorgen, biedt NotuBiz met ondertiteling verschillende mogelijkheden waarmee gemeenten, provincies en waterschappen hun politieke vergaderingen eenvoudig toegankelijk kunnen maken.

Ondertiteling is daarmee de oplossing van NotuBiz voor overheidsinstanties om de toegankelijkheid van politieke vergaderingen voor personen met een beperking, zoals doven en slechthorenden, te vergroten. Zo is het met ondertiteling eenvoudig om ook zonder geluid te volgen wat er wordt besproken én besloten tijdens politieke vergaderingen. Met ondertiteling bent u voorbereid op toekomstige ontwikkelingen en voldoet u aan de verplichtingen die zijn gesteld voor optimale toegankelijkheid van overheidswebsites.

Eerste in de markt

NotuBiz is de eerste in de markt die het voor klanten mogelijk maakt om uitzendingen van vergaderingen zowel achteraf als live volledig geautomatiseerd te ondertitelen. Deze ondertiteling is vanuit onderzoek bij universiteiten tot stand gekomen en wordt inmiddels voor diverse klanten, zoals gemeente Altena, Terneuzen, Hardenberg en Amsterdam ingezet. Zo worden sinds eind mei alle raads- en commissievergaderingen van de stad Amsterdam live ondertiteld. Hier zijn wij uiteraard erg trots op en zetten wij graag voor meer klanten in!

“Met het inzetten van (live) ondertiteling zorgen we dat iedereen die dat wil goed kan volgen wat er in de raads- en commissievergaderingen voor de stad Amsterdam gebeurt.”

Rik Torn, voorzitter van het presidium van de gemeenteraad van Amsterdam

Ondertiteling On Demand

Bij On Demand ondertiteling wordt na afloop van een politieke vergadering ondertiteling gegenereerd op basis van automatische spraakherkenning. Met speciale ‘slimme’ software kan zo zonder tussenkomst van een medewerker ondertiteling worden toegevoegd met een nauwkeurigheid van 70 tot 90 procent. Zo vergroot u niet alleen de toegankelijkheid van uw vergaderingen voor doven en slechthorenden maar voldoet u tegelijkertijd aan de ondertitelingsverplichting van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid.

Live ondertiteling

Met onze spraakherkenningssoftware is het ook mogelijk om live te ondertitelen. Tijdens de live uitzending wordt de audio of video stream via de NotuBiz encoder door de software gehaald en met een korte ‘delay’ van enkele seconden uitgezonden, inclusief de automatisch gegenereerde ondertiteling. U faciliteert hiermee een optimale toegankelijkheid van politieke vergaderingen en inclusiviteit van personen met een beperking. U loopt niet alleen voorop in de ontwikkelingen omtrent toegankelijkheid, maar bent u ook optimaal voorbereid op de toekomst.

100% naukeurige ondertiteling

Heeft u liever 100% nauwkeurige ondertiteling? Met de toevoeging van een audiotranscript bij ondertiteling On Demand kunnen er achteraf ondertitels worden gegenereerd met een 100% nauwkeurigheid. Een gespecialiseerde medewerker stelt hiervoor vanuit de audio/video opname van de vergadering een volledig correct transcript op, welke wordt gebruikt om de 100% nauwkeurige ondertiteling te realiseren. Zo kunnen personen met een beperking optimaal meelezen en heeft u tevens een verslag van de vergadering beschikbaar.

Voordelen ondertiteling

Ondertiteling bij politieke en bestuurlijke vergaderingen heeft de volgende voordelen:


    Met ondertiteling vergroot u de toegankelijkheid, inclusiviteit en participatie voor en van inwoners;

    Met ondertiteling kunnen inwoners en andere geïnteresseerden vergaderingen bekijken zonder geluid;

✓    Vergaderdeelnemers kunnen met ondertiteling eenvoudig voorgaande of parallelle vergaderingen tijdens andere besprekingen bekijken;

    Ondertiteling maakt vergaderingen makkelijker om te begrijpen voor een ieder;

    Ondertiteling zorgt voor meer betrokkenheid van inwoners bij politieke en bestuurlijke besluitvorming;

    Ondertiteling zorgt voor een verhoogd bereik op social media kanalen;

    Ondertiteling verbetert de doorzoekbaarheid van het digitale verslag;

    Met ondertiteling voldoet u eenvoudig aan wetgeving omtrent toegankelijkheid.

Meer weten?

Wilt u zelf aan de slag met ondertiteling of meer weten over de mogelijkheden en voordelen? Vraag vrijblijvend meer informatie aan via onderstaande button of neem direct contact op met uw accountmanager!

Martien Bakker

Lennart Kapoen

Silke Niehof

Copyright © 2019 NotuBiz. Alle rechten voorbehouden.