7 voordelen van ondertiteling bij politieke vergaderingen

1. Met ondertiteling vergroot u de toegankelijkheid, inclusiviteit en participatie

In Nederland heeft 1 op de 10 mensen gehoorproblemen. Op het moment dat het digitale verslag van een politieke vergadering geen ondertiteling heeft, is het voor dit deel van de inwoners in uw gemeente, provincie of waterschap lastig of zelfs onmogelijk om te verstaan wat er wordt besproken. Door gebruik te maken van ondertiteling wordt dit probleem verholpen. Zo kunt u eenvoudig de toegankelijkheid van vergaderingen vergroten en zorgt u voor een optimale inclusiviteit van alle inwoners.

Daarnaast is participatie van burgers een belangrijke thema in de lokale democratie, vooral als het gaat om bevolkingsgroepen met een beperking. Deze participatie start echter 'al' bij het informeren van burgers en daarmee het kunnen volgen van en mee kunnen doen met politieke vergaderingen. Ondertiteling maakt het voor een ieder, ook mensen met een beperking zoals doven en slechthorenden, mogelijk om vergaderingen te volgen en zo, in dien gewenst, te participeren.

2. Met ondertiteling kunnen inwoners kijken zonder geluid

(Delen van) politieke vergaderingen kunnen worden gedeeld op social media kanalen, zoals Facebook en LinkedIn, of externe websites van bijvoorbeeld media partijen. Deze kanalen worden veelal via mobiele apparaten bezocht waarop video's hoofdzakelijk worden bekeken zonder geluid, omdat de situatie dit niet toelaat of omdat het geluid van de mobiele telefoon is uitgeschakeld. Zo wordt maar liefst 85 procent van de video’s op Facebook bekeken zonder geluid. Door gebruik te maken van ondertiteling kan iedereen eenvoudig ook zonder geluid volgen wat er tijdens een politieke vergadering wordt gezegd.

3. Ondertiteling maakt vergaderingen makkelijker om te begrijpen

Politieke vergaderingen kunnen onderwerpen bevatten die niet voor iedereen even goed te volgen zijn waarbij ondertiteling de mogelijkheid biedt om beter te begrijpen waarover wordt gesproken. Echter, zelfs voor onderwerpen die wel gemakkelijk te begrijpen zijn, vinden veel personen het prettiger om video’s, zoals die binnen het digitale verslag van uw politieke vergaderingen, te bekijken met ondertiteling.

Zo zet één derde van de Nederlandse bevolking ook zonder dat zij doof of slechthorend zijn ondertiteling aan voor bijvoorbeeld nieuwszenders op televisie of internet. Door middel van ondertiteling hoeft iemand namelijk minder of geen moeite te doen om de inhoud van een video te volgen en begrijpen, zelfs als de audio duidelijk en in dezelfde taal is. Ook voor personen die de Nederlandse taal nog niet 100% beheersen, kan ondertiteling helpen deze beter te begrijpen.

4. Ondertiteling zorgt voor meer betrokkenheid van inwoners

Uit een internationale studie blijkt dat video’s met ondertiteling over het algemeen langer worden bekeken dan video’s zonder ondertiteling. Waar video’s zonder ondertiteling gemiddeld tot 66 procent van de video worden bekeken, is dit gemiddeld tot 91 procent bij video’s met ondertiteling. Zo bleek uit de studie dat ondertiteling ervoor zorgt dat 80 procent meer mensen een video helemaal afkijken.


Met ondertiteling van uw politieke vergaderingen zorgt u er dus niet alleen voor dat deze toegankelijker en makkelijk te volgen is, maar ook dat uw inwoners langer naar de vergadering kijken en zo beter geïnformeerd zijn.

5. Ondertiteling zorgt voor een verhoogd bereik op social media

Uit onderzoek van Facebook is gebleken dat video’s op dit social media kanaal met ondertiteling gemiddeld 16 procent meer mensen bereiken dan video’s zonder ondertiteling. Daarnaast worden deze video's, zoals ook de video's horende bij de digitale verslagen van politieke vergaderingen, door 15 procent meer mensen gedeeld en ontvangen 17 procent meer reacties.

Met ondertiteling wordt het delen van (delen van) uw politieke vergaderingen dus een stuk effectiever. Naast dat er een grotere betrokkenheid is van inwoners met betrekking tot vergaderingen door ondertiteling en het ook zonder geluid makkelijk is te volgen, vindt er op social media meer interactie plaats waardoor het bereik wordt verhoogd en u meer inwoners kunt bereiken.

6. Ondertiteling verbetert de doorzoekbaarheid van het verslag

Het toevoegen van ondertiteling aan het digitale verslag van uw politieke vergaderingen heeft indirect ook een positief effect op de vindbaarheid van onderwerpen binnen het verslag van de vergadering. Door de tekst van de ondertiteling (door middel van een transcript) te integreren met het digitale verslag op agendapunt of spreker wordt de toegankelijkheid en doorzoekbaarheid van het verslag vergroot waardoor specifieke stukken of onderwerpen makkelijker teruggevonden kunnen worden. Daarnaast wordt ook de zoekmachine binnen het raadsinformatiesysteem verrijkt met de ondertiteling waardoor er uitgebreider kan worden gezocht binnen het hele systeem.

7. Met ondertiteling voldoet u eenvoudig aan wetgeving omtrent toegankelijkheid

Zoals u in het eerste artikel van dit magazine al heeft kunnen lezen, is het 'Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid' vanaf 1 juli 2018 in werking getreden. Dit besluit verplicht overheidsinstanties om (nieuw) gepubliceerde content, waaronder politieke vergaderingen, toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden door middel van ondertiteling en/of transcriptie.

Door ondertiteling toe te voegen aan het digitale verslag van uw politieke vergaderingen maakt u vergaderingen dus niet alleen makkelijker toegankelijk en begrijpelijk voor inwoners van uw gemeente, met of zonder beperking, maar voldoet u ook eenvoudig aan de eisen die vanuit de overheid worden gesteld aan toegankelijkheid.

Download de infographic

Wilt u deze informatie in een mooie printbare PDF om met uw collega's te delen? Wij hebben een infographic gemaakt waarin u snel en eenvoudig alle voordelen nog eens kunt bekijken. Deze infographic kunt u downloaden door op onderstaande knop te klikken en het bijgevoegde formulier in te vullen. Uw informatie gebruiken wij om u de infographic toe te kunnen sturen. Na het verzenden van het formulier krijgt u de PDF direct in uw mailbox!

Wat zijn de ervaringen met ondertiteling?